Header Laraiz Yoga en Aryuveda

Opleiding Personalised Yoga

Per 1 januari 2016 startte Laraiz in Den Haag met een eigen opleiding (tot docent) personalised yoga®. Dit is de eerste en enige opleiding voor deze yogavorm, die toepasbaar is in álle andere yogavormen. Je kunt de opleiding volgen ter verdieping als je yogadocent bent of als je docent wilt worden. Net zo goed kun je de opleiding gebruiken voor de verdieping van je eigen yoga (thuis of lessen) of als je jezelf persoonlijk verder wilt ontwikkelen op of naast de mat. Veel studenten gebruiken de opleiding in aanvulling op coaching en therapie of passen het toe in verschillende sport- en werksituaties. Je leert over en werkt met: asana’s, anatomie en fysiologie, filosofie, psychologie, ayurveda, meditatie, leer van de zintuigen, didactiek en de toepasbaarheid ervan op de individuele yogabeoefening. Nadat je bent geslaagd ben je bevoegd om zelfstandig personalised yogalessen te geven.

Inhoud opleiding

De opleiding:

 • biedt methodisch fysieke, energetische, filosofische en emotionele basisprincipes aan. Je kunt daarmee alle houdingen op natuurlijke wijze ervaren en 
overbrengen aan studenten;
 • stelt jouw persoonlijke leerweg centraal;
 • geeft inzicht in de plek van yoga in jouw leven én in het grotere geheel;
 • leert je de kunst van het afstemmen op de individuele student;
 • gaat niet oer het doel, maar over de bedoeling van yoga;
 • is een nieuwe vorm in Nederland en toepasbaar op alle 
yogavormen: jouw lesaanbod zal opvallen;
 • een certificaat na 250 uur (en een diploma na 500 uur) opleiding.

Alle vakken zijn met elkaar verbonden en praktisch toepasbaar in het dagelijkse leven, op én naast je yogamat. We focussen steeds op de verbinding en vertaalslag tussen Oost en West.

indeling opleiding

Eerst bouw je aan je eigen beoefening, begrip en verdieping in yoga. Je leert dit te delen en te koppelen aan jouw lesgevende vaardigheden. Steeds staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal en hoe je met jouw in-zicht anderen op een persoonlijke manier kunt begeleiden: individueel én in een groep. Gedurende de opleiding ontvang je voortdurend persoonlijke feedback op jouw ontwikkeling. Deze persoonlijke benadering wordt benadrukt door ten minste 5 privésessies en intervisies.

Examen

Je krijgt al vrij snel je eigen persoonlijke examenopdrachten. Deze zet je neer in lessen tijdens de retraiteweekend aan het einde van de opleiding. De retraite is tegelijkertijd een laatste verdiepingskans, omdat ook je mede-studenten hun persoonlijke opdracht overdragen. Daarnaast krijg je een aantal schriftelijke examens over de verschillende vakken en lever je je persoonlijke ontwikkelingsdagboek/essay in. Als je niet slaagt voor het examen, bestaat er een mogelijkheid om een herexamen af te leggen.

Certificering

Je ontvangt het personalised yoga certificaat als je:

 • de examens hebt gehaald;
 • jouw ontwikkelingsdagboek hebt ingeleverd;
 • duidelijk het begrip en ervaring van yoga over kan dragen;
 • laat zien dat je de bedoeling van yoga begrijpt en het doel los kan laten;
 • verslag van jouw 5 intervisiebijeenkomsten hebt ingeleverd;
 • 5 privésessies/therapiesessies hebt gevolgd;
 • 5 proeflessen hebt gegeven (aan bekenden of echte lessen);
 • minimaal 90% van de contacturen aanwezig was;
 • De leerpunten die je haalt uit de examen-lessen van je mede-studenten hebt ingeleverd.

De privésessies bevorderen je ontwikkeling, als therapie of als voorbereiding op je persoonlijke examen.

Investering

De parttime personalised yoga opleiding duurt twee jaar en kost € 2.395,- per jaar, inclusief btw. Deze prijs is inclusief 125 contacturen per jaar (totaal 250 uur), lesmateriaal, examengeld, thee en versnapering en een simpele maaltijd op de zaterdagen, intakegesprek, 5 intervisiebijeenkomsten en 5 privésessies. Niet inbegrepen zijn de kosten voor het verblijf voor de twee retraite weekenden in het tweede jaar. Tijdens de opleiding eten we zaterdags gezamenlijk. Bij toerbeurt helpen we mee met de maaltijd.

De opleiding is in 2021 nog fiscaal aftrekbaar. Gespreide betaling is mogelijk na overleg.

data 2021-2022

De 125-uursopleiding start 15 januari 2021 en eindigt eind 2022 met een retraiteweekend. Data voor het eerste jaar 2021-2019 zijn:
(verdeeld over vrijdag eind van de middag tot en met zondag)

Eerste Jaar
vr 15 januari – zo 17 januari 2021
vr 5 maart – zo 7 maart 2021
vr 7 mei – zo 9 mei 2021
vr 2 juni – zo 4 juni 2021
vr 3 september – zo 5 september 2021
vr 3 december – zo 5 december 2021

Tweede jaar 2022
De data van de weekenden en twee retraites volgen  later

Voor meer informatie over Maaike, en inschrijven: bel me: 06 – 45 46 45 03.

Wie en wat is Laraiz ayurveda en yoga?

Laraiz ayurveda & yoga, is het Haagse bedrijf van Maaike van den Biggelaar. Ze studeerde medische biologie en milieukunde in Nijmegen, yoga bij Yogamoves in Utrecht, P. Jois en Sajee in India en Dona Holleman in Italië. Haar opleiding tot ayurvedisch practioner begon in het oerwoud van India en vervolgde zij bij de AAS in Amsterdam en bij Ayurveda Pura in Londen. Voor coachingstechnieken en het verdiepen van haar zelfinzicht, volgde ze trainingen bij Diamond logos in Italië en Groesbeek. Vanuit Laraiz biedt Maaike individuele trajecten op het gebied van ayurveda, coaching en yoga, yogalessen en yogaworkshops, ayurvedische behandelingen, massages, ademhalingstechnieken, workshops- en lessenreeksen voor specifieke doelgroepen, zoals arm balances of personen met rugklachten. In 2016 start zij een teachertraining voor yogadocenten. Momenteel werkt zijn aan haar eerste boek over haar yogamethode Personalised Yoga.